Beeldende kunst


Anything that is beautiful has been created for a purpose (Akan spreekwoord).

Mutual Art, de inspiratie

De expositie die onder de titel “Doorgaan” in voorbereiding is, borduurt voort op het Mutual Art Inspiration project in Zoetermeer (2016). Het zal een eerbetoon zijn aan Prof.dr. Heinz Kimmerle die voor de interculturele filosofie in Nederland en in Afrika van grote betekenis is geweest en tijdens het project in Zoetermeer plotseling is overleden.

In het eerdere Mutual Art Inspiration project reageerden kunstenaars uit Nigeria en Nederland op elkaar door het maken van kunst. Het werd een uniek proces van wederzijdse inspiratie. De eindexpositie was een prachtige weerslag van de kunstzinnige interculturele dialoog die had plaats gevonden.  

Expositie ‘Doorgaan’

Deze expositie pakt de draad op waar Mutual Art Inspiration is geëindigd.

Het begrip ‘doorgaan” kan veel associaties oproepen, zoals die van de eenzame man die tegen de wind in fietst. De tentoonstelling onderzoekt het begrip in een Afrikaanse context. De verbindende en scheppende kracht tussen mensen onderling, tussen mens en natuur en de doorgaande kracht in de cyclus van leven en dood.

De expositie biedt ruimte aan:

  • Werk uit het oorspronkelijke Mutual Art Inspiration project.
  • Werk van kunstenaars uit Afrika (Centraal Afrikaanse Republiek, Nigeria en Zuid Afrika).
  • Werk van Nederlandse Kunstenaars en Leerlingen van Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven, die reageren op het werk van kunstenaars uit Afrika.

Aandacht voor Venda houtsnijkunst

De expositie zal ook een aantal Vendabeelden laten zien. Deze houtsnijkunst is beroemd in Zuid Afrika, maar elders betrekkelijk onbekend. Venda (Land der legenden) is een gebied in het noorden van de Republiek Zuid Afrika. Traditionele Afrikaanse religies zijn er springlevend. In het Funduzi-meer leven de mensen na hun dood als vissen verder. Het nabije bos is heilig. Vissen en slangen zijn in het houtsnijwerk geliefde motieven, evenals saamhorigheid, vasthouden aan traditionele waarden, planten, dieren of het lot van mensen. Naast de sterk expressieve vormen is ook de structuur van het hout karakteristiek. Verhalen en spreekwoorden zijn belangrijk, vaak met kritiek op de maatschappelijke verhoudingen.

Het beeld “Doorgaan”van Richard Mangoma. Kinderen houden een vader vast. Het beeld drukt het belang uit om oude Afrikaanse waarden voor de toekomst te behouden.  
Foto: Foundation Intercultural Philosophy and Arts.