Zonder muziek zal het hart sterven (Desmond Tutu).
Stichting Nguia Ti Bé vraagt aandacht voor een bijzondere band: Le Formidable Musiki uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Wij hopen op een ander moment deze band in Nederland te kunnen uitnodigen.
LE FORMIDABLE MUSIKI
Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw maakte de muziek in Afrika een snelle ontwikkeling door, zo ook in de Centraal Afrikaanse Republiek. Eén groep viel meteen op: MUSIKI, opgericht in 1974. Al snel werd de groep LE FORMIDABLE MUSIKI genoemd. Ze waren niet weg te slaan van de radio en waren al meteen ongekend populair. Belangrijk, want terwijl het land werd overgeleverd aan steeds meer politiek geweld, bracht deze muziek hoop, afleiding en plezier. De groep staat bekend als uitermate productief. Er zijn meer dan 500 liederen en 30 albums gecomponeerd. De muziek is geïnspireerd door de vele traditionele ritmes en melodieën en de thema’s verwijzen vaak naar de actualiteit, zoals de noodzaak van vrede en verzoening. Inmiddels behoren de liederen tot het nationale erfgoed. Tijdens de burgeroorlog is een gedeelte van de groep gevlucht naar Parijs. Daar treedt zij regelmatig op. Iedere Centraal Afrikaan van de diaspora, waar ook ter wereld, kan de liederen meezingen. LE FORMIDABLE MUSIKI verbindt tot aan de dag van vandaag. De grootste wens van de groep is terug te keren naar Afrika om een nieuwe generatie jongeren muzikaal te inspireren.
Oprichter Thierry Darlan was voor de ontwikkeling van de moderne muziek in de CAR van onschatbare waarde. Eigenhandig zette hij een complete productiestructuur op. Zijn studio was de eerste en lange tijd de enige van het land. Hij hielp opkomende bands met instrumenten, gratis opnames en introductie bij de media. Dit maakte hem erg geliefd. Zijn bijnaam was dan ook Yezo (Jesus). In 1995 overleed Thierry aan AIDS. Zijn dood dompelde het hele land in rouw. De laatste hit Mami Wata werd maandenlang door iedereen meegezongen. Het lied belichaamde – en belichaamt nog steeds – de diepe pijn van een heel land.
