Initiatiefnemer


Maria van den Boer is oprichter van de Nguia Ti Bé foundation. Zij is (medisch) socioloog, woonde en werkte in Afrika. 

Als sector-coördinator behandelbeleid in een psychiatrisch ziekenhuis  introduceerde zij een zorgvisie die het belang van sociale context en menselijke waardigheid centraal stelde. Zij was een van de voortrekkers van het rehabilitatie-model. 

In 1989 ging zij voor het ministerie van BZ naar Zambia voor een Primary Health Care programma. Daar raakte zij onder de indruk van de verdiensten van de traditionele geneeskunde. Daarna werkte zij voor UNICEF in de Centraal Afrikaanse Republiek en ontwikkelde zij een programma voor kinderen in extreem moeilijke omstandigheden. Beschermd door de godobé (straatkinderen) kon zij op veel onbekende plekken komen. Zij kwam in aanraking met Afrikaanse denkwijzen, die de kinderen weerbaarheid en kracht gaf en die haar blijvend zou inspireren. In 1994 verhuisde zij weer naar Nederland, maar bezocht nog regelmatig de Centraal Afrikaanse Republiek als adviseur. Zij heeft zich sindsdien verder ontwikkeld op gebied van Afrikaanse filosofie en inheemse kennis.

Haar ervaringen met het Afrikaanse gedachtegoed bouwde zij uit tot de Nguia Ti Bé Foundation. Zij kwam in contact met Prof. Dr. H. Kimmerle, hoogleraar Afrikaanse Filosofie,  die haar stimuleerde en adviseerde bij de oprichting van de stichting.  

Maria van den Boer is oprichter van de Nguia Ti Bé foundation

Lees verder over: Afrika